Το Instagram θα εξουδετερώσει τον διαδικτυακό σεξουαλικό εκβιασμό των εφήβων

by prootos

Μεταφράζει η Σοφία Αντωνίου

Το Instagram έχει ως στόχο να καταστήσει πιο δύσκολα για τους εγκληματίες να εξαναγκάσουν τους εφήβους να αποστέλλουν γυμνές φωτογραφίες και να τους εκβιάζουν για τα χρήματα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, δοκιμάζει καινούριες λειτουργίες για να περιορίσει μια ανησυχητική τάση που ονομάζεται διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός.  Μόλις οι εικόνες σταλούν, οι απατεώνες υποστηρίζουν ότι θα τις δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο, είτε σε δημόσιες ιστοσελίδες, είτε στη ροή ειδήσεων , όπου θα τις βλέπουν οι φίλοι τους, εκτός εάν τα θύματα τους στείλουν χρήματα ή δωροκάρτες.

Τις προσεχείς εβδομάδες και σε ένα σύνολο χρηστών, το Instagram είπε ότι θα παρουσιάσει  διάφορα νέα στοιχεία, όπως το θόλωμα των γυμνών εικόνων που αποστέλλονται σε άμεσα-απευθείας μηνύματα και η πληροφόρηση των χρηστών, όταν έχουν αλληλεπιδράσει με κάποιον, ο οποίος έχει εμπλακεί σε οικονομικούς εκβιασμούς. Τα εργαλεία θα είναι διαθέσιμα  σε όλους τους χρήστες αργότερα σε όλο το κόσμο.

“Πρόκειται για ένα πραγματικά φρικτό έγκλημα, γιατί κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μόνοι και να ντρέπονται”, δήλωσε η Antigone Davis, η  διευθύντρια ασφαλείας της Meta, στο CNN. “Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο, ότι το έγκλημα αυξάνεται και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επιθυμούμε να προχωρήσουμε και να είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι έχουν γνώση για το τι κάνουμε με αυτά τα εργαλεία’’.

Η μη συναινετική κοινοποίηση γυμνών εικόνων θεωρείται και αποτελεί εδώ και χρόνια πρόβλημα, συνήθως, ανάμεσα σε άτομα που ζητούν εκδίκηση για θύματα που αναγνωρίζουν προσωπικά. Όμως, το FBI, πρόσφατα ανέφερε ότι έχει παρατηρήσει μια αύξηση στις υποθέσεις από άγνωστα άτομα.  Σε μερικές περιπτώσεις αυτό έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Τα τελευταία εργαλεία της Meta βασίζονται στα υπάρχοντα σχετικά χαρακτηριστικά ασφάλειας της Meta για τους εφήβους, περιλαμβανομένων αυστηρών ρυθμίσεων που παρεμποδίζουν την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ μη συνδεδεμένων λογαριασμών, αύξησης των ειδοποιήσεων για την ασφάλεια και επιλογή αναφοράς άμεσων μηνυμάτων (DM) που απειλούν να μοιράσουν ή να αποζητήσουν τα προσωπικά δεδομένα. Πέρσι η Meta συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και εκμεταλλευόμενα παιδιά (NCMEC) για να αναπτύξει το Take It Down, μια πλατφόρμα που δίνει την άδεια στα νέα άτομα να δημιουργήσουν ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα για ξεκάθαρες εικόνες που χρειάζεται να αφαιρεθούν, να διαγραφούν από το διαδίκτυο.

Τα εργαλεία, έρχονται την ώρα που η  Meta μαζί με άλλα κοινωνικά δίκτυα, αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγωγές αδικαιολόγητου θανάτου, αναφορικά με το πώς οι πλατφόρμες προξένησαν βλάβη σε νέους χρήστες από την ευκολία των πωλήσεων θανατηφόρων ναρκωτικών έως την έναρξη των διατροφικών διαταραχών και τους εθισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς δουλεύουν τα νέα εργαλεία

Η Meta δήλωσε ότι πρώτα θα εξετάσει την ικανότητα προστασίας στα άμεσα μηνύματα στο Instagram. Όταν αποστέλλεται μια ρητή φωτογραφία, η πλατφόρμα θα θολώνει την εικόνα και θα πληροφορεί τον παραλήπτη ότι εκεί υπάρχει ακατάλληλο περιεχόμενο.  Η ειδοποίηση θα υπενθυμίζει στους χρήστες ότι δεν είναι αναγκαίο να απαντήσουν και θα τους ρωτάει εάν επιθυμούν να μπλοκάρουν τον αποστολέα. Επίσης, θα εμφανίζεται μια ειδοποίηση, όταν η πλατφόρμα ανιχνεύει ότι ένας χρήστης θέλει να στείλει τέτοιου είδους υλικό, παρακινώντας τον να το σκεφτεί ξανά.

Το εργαλείο θα είναι ενεργοποιημένο για ηλικίες κάτω των 18 ετών, αλλά και οι ενήλικες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις, έτσι ώστε να ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση αυτού του εργαλείου.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η τεχνολογία της Meta χρησιμοποιεί τη μηχανική εκμάθηση, για να καθορίσει εάν μια φωτογραφία περιέχει γυμνό. Η Meta ήδη απαγορεύει σχετικό υλικό στις ροές ειδήσεων, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους της πλατφόρμας της.

Η Meta, ωστόσο ανέφερε, ότι εργάζεται για να τον εντοπισμό λογαριασμών που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε εκβιαστικές απάτες, παρακολουθώντας και εξακριβώνοντας πιθανή εκβιαστική συμπεριφορά. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη δυσκολία στις αλληλεπιδράσεις για τους λογαριασμούς αυτούς, όπως το να αποκλείουν εξερχόμενα μηνύματα ή το να προειδοποιούνται άλλοι χρήστες που ίσως έχουν αλληλεπιδράσει μαζί τους. Το μήνυμα έπειτα θα τους οδηγεί σε μέσα που στελεχώνονται από ειδικούς, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τον Νοέμβριο η Meta εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο λέγεται Lantern και λειτουργεί από τον βιομηχανικό όμιλο Tech Coalition, το οποίο επιτρέπει στις τεχνολογικές εταιρείες να μοιράζονται πληροφορίες, σχετικά με λογαριασμούς και συμπεριφορές που καταπατούν την ασφάλεια των παιδιών τους. Η εταιρεία δήλωσε, ότι ενσωματώνει βαθμιαία τα πιο πρόσφατα εργαλεία πρόληψης, όπως τον εντοπισμό του εάν ένας σύνδεσμος προήλθε από άλλο κοινωνικό δίκτυο, πριν κοινοποιηθεί στο Instagram. Αν συμβαίνει αυτό η άλλη πλατφόρμα θα ειδοποιείται.

“Αυτό που θα προτιμούσα να δω να επιτυγχάνεται  με αυτή την ανακοίνωση είναι οι γονείς είναι πιο ευαισθητοποιημένοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και αφιερώνουν χρόνο για να το μάθουν” είπε η Davis. “Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι γονείς ξέρουν πως είναι σημαντικό να ενημερώνουν τα παιδιά τους και είναι εντάξει να έρθουν σε επαφή μαζί τους για ό,τι τους συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να ντρέπονται να κοιτάξουν μπροστά και τέλος υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν”.

 

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2024/04/11/tech/meta-sextortion-tools/index.html

The post Το Instagram θα εξουδετερώσει τον διαδικτυακό σεξουαλικό εκβιασμό των εφήβων appeared first on CSIi – Cyber Security International Institute.

Πηγή: https://www.csii.gr/category/diadiktyo/social-media/

Related Posts

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies