Οι διαμάχες για την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών

by prootos

Γράφει η Βίκυ Βούλτσου

Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας εμφανίζονται νέες πληροφορίες και τρόποι που αλληλεπιδρούν τα παιδιά με τον κόσμο γύρω τους. Παρά όμως τα θετικά που έχει η χρήση του διαδικτύου υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά. Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη και μέτρα ασφαλείας, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα τα παιδιά με ακατάλληλο για την ηλικία τους υλικό, αλλά και ακατάλληλες επαφές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε μια προσπάθεια τους να προστατέψουν τα παιδιά και τα προσωπικά τους δεδομένα πρότειναν ένα πρωτοπόρο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό προτρέπει τις τεχνολογικές εταιρίες να αξιολογούν τις επιπτώσεις που έχει η χρήση του διαδικτύου από ανήλικους και να έχουν ως κύριο στόχο τους τη προστασία των παιδιών. Αν διαπιστωθεί από τις εταιρίες ότι υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά, με βάση την ιδέα του νομοσχεδίου, απαιτείται να τεθεί σχέδιο μετριασμού.

Κάθε φορά που κάποια κράτη προσπαθούσαν να δημιουργήσουν νέους κανονισμούς που υποχρεώνουν τις διαδικτυακές επιχειρήσεις να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά, οι βιομηχανικοί όμιλοι κατέθεσαν γρήγορα αγωγές, υποστηρίζοντας συχνά ότι αυτοί οι νόμοι περισσότερο παραβιάζουν το Σύνταγμα, καθώς και ότι προστατεύουν στο ελάχιστο τα παιδιά από τους σοβαρότερους και τρομακτικότερους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Τον Απρίλιο του 2024 το Μέριλαντ έγινε η πρώτη από τις πολιτείες των ΗΠΑ που έθεσε σε δράση δύο νομοσχέδια για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τα οποία είχαν ως σκοπό να περιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουν πληροφορίες από τα προσωπικά δεδομένα των νέων και των καταναλωτών οι ισχυρές τεχνολογικές πλατφόρμες. Σε αυτά τα νομοσχέδια εμφάνισαν αντιρρήσεις οι εμπορικές ομάδες που εκπροσωπούν εταιρίες όπως Amazon, Google και Meta. Το ένα νομοσχέδιο αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων που θα επιβάλλει περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες συλλέγουν και χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένων των καταναλωτών στην πολιτεία. Το άλλο νομοσχέδιο «Maryland Kids Code» αφορά την απαγόρευση παρακολούθησης και χειραγώγησης ανηλίκων, σε ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοπαιχνιδιών και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η NetChoice (εμπορική ένωση διαδικτυακών επιχειρήσεων που υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο) εξέφρασε αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο που αφορά τη προστασία των παιδιών. Ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της NetChoice, Carl Szaho, υποστήριξε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται αντίθετο με τα δικαιώματα των εταιριών να διανέμουν ελεύθερα πληροφορίες, όπως αντίστοιχα και με το δικαίωμα των νέων στην ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες. Υπήρξε ένας δικαστής ο οποίος υποστήριξε τα επιχειρήματα της NetChoice και έθεσε προσωρινά σε παύση το νομοσχέδιο. Ύστερα από αυτό, οι νομοθέτες του Μέριλαντ, συνεργάστηκαν με συνταγματολόγους και το τροποποίησαν για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Καθώς λοιπόν, η τεχνολογική καινοτομία συνεχίζει να διαμορφώνει τη καθημερινότητα μας, δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη για να προστατευτούν οι νεότεροι χρήστες. Το γεγονός ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες είναι αντίθετες με τα νέα νομοσχέδια που προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά, σημαίνει ότι το μέλλον της διαδικτυακής ασφάλειας κρέμεται από μία κλωστή. Έτσι, δημιουργείται  η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, των κοινοτήτων και των τεχνολογικών κολοσσών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς φόβο.

Πηγές:

https://www.theguardian.com/technology/2024/apr/15/online-child-safety-bills-big-tech

https://marylandkidscode.com/

https://www.nytimes.com/

The post Οι διαμάχες για την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών appeared first on CSIi – Cyber Security International Institute.

Πηγή: https://www.csii.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/

Related Posts

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies