«Μακροχρόνιο» κρυολόγημα όπως long Covid

by Total News

Eκτός από τη long Covid οι ερευνητές βρίσκουν ότι μπορεί να υπάρχουν και τα «μακροχρόνια» κρυολογήματα. Και πολλές φορές αυτά συγκρίνονται με τη long Covid.

H long Covid αποτελεί ανησυχία εδώ και χρόνια και πολλά μεγάλα ιατρικά κέντρα έχουν δημιουργήσει ακόμη και εξειδικευμένες πρακτικές για τη θεραπεία ατόμων που εμφανίζουν συνεχιζόμενα ή νέα συμπτώματα μετά από Covid-19.

Τώρα, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η Covid-19 μπορεί να μην είναι ο μόνος ιός του αναπνευστικού που προκαλεί παρατεταμένα συμπτώματα, δημιουργώντας τη φράση «μακροχρόνιο κρυολόγημα».

Μια έρευνα σε περισσότερα από 10.000 άτομα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό E Clinical Medicine του The Lancet ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα που αντιμετώπισαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Κάθε συμμετέχων ρωτήθηκε αν είχε 16 διαφορετικά συμπτώματα που σχετίζονται με το μακροχρόνιο κρυολόγημα, καθώς και αν είχε προηγούμενη λοίμωξη από Covid-19, άλλο αναπνευστικό ιό ή κανένα από τα δύο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα άτομα που είχαν Covid-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού από τον Μάιο του 2020, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παρατεταμένα συμπτώματα συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν καμία από τις δύο λοιμώξεις.

Ενώ τα συμπτώματα διέφεραν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι λοιμώξεις Covid, όσο και οι λοιμώξεις χωρίς Covid, μπορούν να προκαλέσουν ένα «ευρύ φάσμα συμπτωμάτων» που διαρκούν για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική ασθένεια.

Γιατί μπορεί άλλες αναπνευστικές ασθένειες να προκαλούν παρατεταμένα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε αν σας συμβεί αυτό; Οι ειδικοί σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων το αναλύουν.

Ποια είναι τα  βασικά συμπτώματα του «μακρόχρονου κρυολογήματος»

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο Covid-19 όσο και άλλοι αναπνευστικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Κόπωση
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην εστίαση
  • Προβλήματα μνήμης
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Δυσκολία με τη γεύση και την όσφρηση
  • Απώλεια μαλλιών
  • Ιδρώτας
  • Tαχυκαρδία

Ωστόσο, τα συμπτώματα γύρω από την έλλειψη γεύσης και όσφρησης, η ζάλη, η τριχόπτωση, η ασυνήθιστη εφίδρωση, οι καρδιακοί παλμοί και τα προβλήματα μνήμης έτειναν να είναι πιο συχνά -και πιο σοβαρά- σε άτομα με long Covid.

Γιατί μπορεί να προκαλούν παρατεταμένα συμπτώματα και τα κρυολογήματα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει περιορισμούς όσον αφορά την ποικιλομορφία -οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως γυναίκες και λευκοί.

«Για τους περισσότερους από εμάς, ένα κρυολόγημα θα υποχωρήσει μέσα σε μια εβδομάδα περίπου», λέει ο William Schaffner, M.D., ειδικός στις λοιμώδεις νόσους και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

«Αλλά υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που θα έχουν παρατεταμένα συμπτώματα που θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο».

Γιατί; Πιθανώς λόγω της φλεγμονής που προέρχεται από την αρχική λοίμωξη, λέει ο δρ Schaffner. «Μόλις απαλλαγούμε από τη λοίμωξη, φαίνεται ότι η φλεγμονώδης αντίδραση που συγκεντρώνει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη μπορεί να συνεχίσει να σιγοκαίει για λίγο και να προκαλεί συμπτώματα πέρα από την οξεία λοίμωξη».

Εξαρτάται όμως και από τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη, λέει ο Thomas Russo, M.D., καθηγητής και επικεφαλής λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη.

«Κάθε ιός είναι λίγο μοναδικός, και ο Covid είναι πολύ μοναδικός», λέει. Ο δρ Russo σημειώνει ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ειδικότερα μπορεί να προκαλέσει έναν ενοχλητικό βήχα που διαρκεί για εβδομάδες. «Δεν είναι ασυνήθιστο να το βλέπουμε αυτό με άλλες ιογενείς ασθένειες», λέει.

Οι υποκείμενες συνθήκες υγείας μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στο αν θα αναπτύξετε παρατεταμένα συμπτώματα κρυολογήματος, λέει ο ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων Amesh A. Adalja, M.D., ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins. Ενώ τα κρυολογήματα διαρκούν συνήθως «κατά μέσο όρο δύο ημέρες», επισημαίνει ότι «ορισμένα άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως το άσθμα μπορεί να έχουν συμπτώματα για μερικές ημέρες περισσότερο».

Ανάλογα με το ποιον ιό κολλάτε και τη συνολική σας υγεία, «μπορεί να υπάρξει ένας αστερισμός παρατεταμένων συμπτωμάτων», λέει ο δρ Ρούσο.

Αλλά ο Δρ Ρούσο προειδοποιεί κατά της σύγκρισης του «μακρόχρονου κρυολογήματος» με τη long Covid. «Είναι άδικο να λέμε ότι, επειδή και άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένα συμπτώματα, ότι η μακροχρόνια Covid είναι ακριβώς όπως τα παρατεταμένα συμπτώματα από άλλους ιούς».

«Δεν είναι το ίδιο», λέει, «η σοβαρότητα είναι διαφορετική».

Πώς να αντιμετωπίσετε το μακροχρόνιο κρυολόγημα

Οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν παλεύετε με παρατεταμένα συμπτώματα μετά από ένα κρυολόγημα:

Ηρεμήστε. Μην πιέζετε τον εαυτό σας πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάστε περισσότερο από το συνηθισμένο, αν μπορείτε, και να μειώσετε την τακτική σας άσκηση.

Πίνετε πολλά υγρά. Η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει στο βέλτιστο επίπεδο, επιτρέποντάς του να αντιμετωπίσει καλύτερα τα παρατεταμένα συμπτώματα.

Κινηθείτε όταν μπορείτε. Η ήπια άσκηση συχνά βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματός σας και μπορεί να επιταχύνει την επούλωση. Μην προσπαθήσετε να κάνετε το προσωπικό σας ρεκόρ όσον αφορά το γρήγορο τρέξιμο ή την άρση βαρέων βαρών, αλλά το να είστε κάπως δραστήριοι είναι καλύτερο από το να βρίσκεστε συνεχώς στο κρεβάτι.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό μετά από ένα κρυολόγημα  Αν έχετε κρυολογήσει και αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα σε λίγες ημέρες, οι γιατροί λένε ότι είστε μια χαρά για να συνεχίσετε τη ζωή σας. Αν όμως διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να αισθάνεστε άσχημα αφότου τα συμπτώματά σας άρχισαν να βελτιώνονται ή απλά δεν αισθάνεστε καθόλου καλύτερα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ειδικά αν έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από τότε που αρρωστήσατε για πρώτη φορά.

Εάν ο βήχας σας ξαφνικά αρχίσει να γίνεται παραγωγικός, έχετε δυσκολία στην αναπνοή, ο πυρετός σας αρχίζει να ανεβαίνει ξανά και έχετε πόνο στο στήθος σας… όλα αυτά θα υποδείκνυαν ότι μπορεί να έχετε πνευμονία ή κάποια άλλη επιπλοκή λοίμωξη. Και, αν αντιμετωπίζετε παρατεταμένα συμπτώματα από ένα κρυολόγημα και απλά δεν αισθάνεστε καλύτερα, δεν βλάπτει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για τα επόμενα βήματα.

Πηγή: http://www.medinova.gr/category/ygeia/

Related Posts

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies